Lizbona, prestolnica Portugalske, očara s svojo brezčasno lepoto in živahnim utripom.

Lizbona združuje starodavno arhitekturo s sodobnim ustvarjalnim duhom, ki kreira edinstveno atmosfero. Ozke uličice, prekrite s tradicionalnimi ploščicami, vodijo do slikovitih razglednih točk, od koder se razprostira pogled na bleščečo reko Tejo. Uživajte v okusni lokalni kuhinji, se zatopite v zapeljive zvoke fada in raziščite čudovite plaže v bližini. Lizbona je popolno mesto za vse tiste, ki želijo doživeti nepozabni mestni utrip.

Preberite si, katerih 10 znamenitosti ne smete zamuditi, ko se boste potepali po Lizboni.

Torre de Belém

Visoko nad lizbonsko obalo se dviga ta veličasten stolp, ki predstavlja pravo mešanico arhitekturnih slogov; od mudéjarskega do mavrskega, od gotskega do romanskega. Že od svoje izgradnje pod zavetjem Sv. Janeza v 16. stoletju, stoji kot stražar ob izlivu reke Tagus. Dandanes je to menda najbolj prepoznavna značilnost, ki ga ponuja Lizbona in opominja na »zadnji utrinek domovine«, ki so ga pustolovci, kot je bil Vasco da Gama, ujeli, preden so se potopili v neskončne širine Atlantskega oceana.

Več informacij najdete TUKAJ.

Lizbona - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Alfama

Alfama velja za najstarejši del mestain sega v čas, ko so tukaj vladali mavrski vladarji. Raziskovanje labirinta ozkih uličic in prehodov, ki tvorijo ta predel, je ena izmed najbolj priljubljenih dejavnosti za obiskovalce portugalske prestolnice.

Med sprehodom po Alfami boste v kotičkih našli različne kapelice z značilnimi ploščicami na fasadi in katedrale, kot je lizbonska katedrala. Tu boste našli tudi ostanke starih mestnih obzidij in skritih trgov s številnimi kavarnami na prostem.

Lizbona - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Grad São Jorge

Grad São Jorge je nedvomno najbolj opazna znamenitost zgodovinskega središča, ki ga ponuja Lizbona. Mogočno se dviga nad ulicami starega predela Alfama, in je bil prvič zgrajen že v času Rimljanov pred več kot 2000 leti. Od takrat naprej so jo pod svojim poveljstvom dograjevali številni vladarji mesta; od Berberov do vitezov Rekonkviste.

Danes je moč videti mogočne palisade in obzidane stolpe, suh vodni jarek in druge protiobrambne značilnosti. Pod velikimi vrati boste opazili portugalski kraljevski pečat, ki priča o nekdanji monarhični moči države.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Lizbona - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Sintra

Sintra, nahajajoča cca. 30 km proti zahodni obali, je očarljivo letoviško mesto ob vznožju Serra de Sintra. To območje je bilo dlje časa priljubljena destinacija portugalske kraljeve družine. To dolgoletno kraljevo zatočišče je polno čudovitih parkov, posesti, vil in palač iz 19. stoletja, med njimi pa izstopa čudovita Quinta da Regaleira.

Romantično palačo je v poznem 19. stoletju zasnoval italijanski arhitekt Luigi Manini, z vrtom, ki se razprostira z jezeri, fontanami in jamami. Če se zapeljete le 20 kilometrov zahodneje, pa boste prišli do najzahodnejšega dela celinske Evrope – Cabo de Roca, ki vas bo zagotovo očaral.

Več informacij najdete TUKAJ.

Lizbona - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Oceanarij Lizbona

Sredi reke Tagus se dviga ogromen Lizbonski oceanarij, ki na prvi pogled spominja na letalonosilko. V notranjosti pa se nahaja neskončno število razstav, povezanih z morskim življenjem, ki vsako leto pritegnejo več kot milijon obiskovalcev. Lahko se približate pisanim bodičastim ribam in opazujete plenilske morske pse, ali pa si ogledate radovedne jegulje in prikupne pingvine.

Tu so tudi zanimive zbirke morskih anemon in koral, poleg tega pa je pred objektom umetno jezero za čolnarjenje, kjer si lahko ob sončnem vremenu izposodite pedaline. Nepozabna družinska dogodivščina je zagotovljena!

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Lizbona - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Samostan Jerónimos

Samostan Jerónimos je mogočna znamenitost pod UNESCO-vo zaščito, nahajajoča se v bližini reke Tagus. Samostan je bil zgrajen kot obeležje na najslavnejše obdobje Portugalske, t.i. »Obdobje raziskovanja«. Mešanica arhitekturnih slogov, znana kot manuelinski slog, predstavlja kulture s katerimi so se srečevali portugalski pomorščaki na raziskovalnih odpravah nepoznanih koščkov sveta.

Več informacij najdete TUKAJ.

Lizbona - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Živalski vrt Lizbona

Lizbonski živalski vrt, ki je del globalnega projekta ohranjanja živalskih vrst, predstavlja popolno priložnost za družinski izlet. Tukaj boste imeli možnost spoznavanja številnih živali iz različnih predelov sveta; od deževnega gozda do afriške savane in madagarskih lemurjev do južnoameriških ptic in delfinov. Videli boste tudi redke bele tigre in mogočne gorske gorile.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Lizbona - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Tržnica Mercado da Ribeira

Najbolj znana lizbonska tržnica ponuja kar »obe plati kovanca«. Najprej je tu spodnji del tržnice, kjer lokalni prodajalci zelenjave in sadja vsako jutro v tednu ponujajo sočne stročnice in sredozemske sadeže. Če želite dobiti najboljšo ponudbo le-teh, se prepričajte, da pridete tja zgodaj. Nato je tu zgornji del, ki je poln sodobnih in včasih nenavadnih stojnic ter modernih restavracij. Tu lahko poskusite lokalne specialitete, kot so npr. kremni tartufi in okušate odlična portugalska vina.

Lizbona - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Trg Praça do Comércio

Praça do Comércio je veliki trg ob pristanišču in je tudi eden največjih na Portugalskem. Trg se nahaja na južni strani reke Tagus in je v portugalščini še vedno bolj znan pod imenom Terreiro do Paço oz. »Dvorišče palače«, saj je nekoč gostil Palačo Ribeira. Ta je bila uničena v velikem potresu leta 1755, ki ga je doživela Lizbona. Podzemna postaja na tem mestu še vedno nosi ime po starem imenu trga.

Sprehodite se po čudovitem trgu, ki je poznan po sončni barvi stavb, ki trg obdajajo.

Lizbona - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Costa da Caparica

Le kratka vožnja čez most Ponte de Abril in že boste prispeli do priznanega in priljubljenega poletnega letovišča Costa da Caparica. Ta se nahaja na severnem robu okrožja Sétubal in ponuja neprekosljiv dostop do nekaterih najlepših peščenih plaž blizu Lizbone. Plaže najbližje mestu so seveda najbolj obiskane, zato vas lahko železnica popelje do zasebnejših zalivov, če vam to bolj prija.

Lizbona - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Top akcije za potovanje v Lizbono najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.