Menorka je drugi največji otok Balearskih otokov, ki ležijo v Sredozemskem morju ob obali Španije.

Znana je po svojih slikovitih plažah, čudoviti obali ter bogati zgodovinski in kulturni dediščini. Menorka privablja turiste z edinstvenim šarmom, mirnim vzdušjem ter prelepimi pokrajinami, ki ponujajo tako sprostitev kot avanturo.

Preberite si, katerih 10 krajev morate obiskati, ko boste raziskovali Menorko.

Plaža Cala Macarella

Ta idilična plaža se nahaja na južni obali Menorke in slovi po svojem belem pesku, kristalno čistem turkiznem morju ter obdajajočih visokih pečinah in borovcih. Plaža je del naravnega rezervata, ki ga varujejo zaradi izjemne biotske raznovrstnosti in ekološkega pomena. Prav zaradi tega lahko do nje dostopate le peš ali pa s čolnom.

Menorka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Mahon

Mahon, znan tudi kot Maó, predstavlja srce in dušo Menorke, saj je njeno glavno mesto. S svojo bogato zgodovino in slikovito obalo privablja obiskovalce iz celega sveta. Mesto je zgodovinsko pomembno, saj sega v čase kartaginskega vpliva, kasneje rimljanskega, mavrskega in nazadnje španskega. Njegova pomembnost je od nekdaj izhajala iz strateške lege in naravnega pristanišča, ki je še danes eno največjih naravnih pristanišč na svetu.

Več informacij najdete TUKAJ.

Menorka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Plaža Cala Pregonda

Čeprav se večina zalivov nahaja na jugu otoka, sever nikakor ne razočara. Cala Pregonda se nahaja na severni obali Menorke in ima zelo poseben divji videz. Rdečkasta barva njenega peska daje vtis, kot da se sprehajate po Marsu. To je posledica prisotnosti “pedra vermella”, ki je vrsta rdečega kamna. Cala Pregonda je neokrnjena in popolnoma izolirana, kar predstavlja super priložnost za umik proč od gruče turistov.

Menorka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Ciutadella

Staro mestno jedro Ciutadelle predstavlja odličen primer kulturne dediščine otoka. Tukaj boste videli trg Plaça des Born, obelisk na njem, ki obeležuje poraz Turkov, ulice obrobljene s trgovinami polnih življenja, itd. Nikar ne izpustite gradu San Nicolás in katedrale Santa María iz 13. stoletja, ki velja za vodilni primer katalonske gotike.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Menorka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Binibeca

Binibeca je slikovito ribiško naselje na jugovzhodni obali Menorke, ki je znana po svojih belih hišah v tradicionalnem mediteranskem slogu in ozkih tlakovanih ulicah. Naselje je zgrajeno v labirintu uličic, ki se vijejo med hišami, kar ustvarja čarobno kuliso. Obisk Binibece je kot potovanje nazaj v čas, kjer vas prevzameta starinski šarm in avtentičnost. Hiše, zgrajene v tradicionalnem slogu, imajo belo fasado in modre strehe ter tako ustvarjajo slikovit kontrast s turkiznim morjem.

Več informacij najdete TUKAJ.

Menorka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Stolp Fornells

Stolp Fornells je zgodovinska obrambna struktura, ki se nahaja v slikovitem ribiškem mestu Fornells na severnem delu otoka Menorka. Ta stolp je del sistema obrambnih fortifikacij, zgrajenih v 18. stoletju, z namenom obrambe pred napadi piratov. “Torre de Fornells” je bil zgrajen med letoma 1801 in 1802 na ukaz španske kraljice Marije Luize.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Menorka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

La Mola

La Mola je impresivna trdnjava, ki se nahaja na vzhodni konici otoka Menorka. Gradnja te utrdbe se je začela leta 1848, dokončana pa je bila leta 1875. Namenjena je bila obrambi otoka in varovanju pristanišča Mahon pred morebitnimi napadi. Trdnjava La Mola je ena največjih utrdb v Španiji in velja za izjemno tehnično in arhitekturno mojstrovino svojega časa. Zgrajena je bila v obliki petkotnika, da bi maksimalno izkoristila strateško lego na konici polotoka. Opremljena je bila z različnimi topovi in vojaškimi utrdbami.

Več informacij najdete TUKAJ.

Menorka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Svetilnik Favàritx

Svetilnik Favàritx je bil zgrajen leta 1917 zaradi številnih pomorskih nesreč, ki so se zgodile na tem območju pred njegovo izgradnjo. Najbolj znane so bile nesreče parnika Isaac Pereyre leta 1906 in ladij General Chanzy leta 1910. Svetilnik se nahaja v naravnem parku Albufera des Grau, na rtu Favàritx, na severu Menorke. Bil je zgrajen s ciljem, da pomaga navigaciji ladij in preprečuje pomorske nesreče v nevarnih vodah ob obali.

Menorka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Albufera des Grau

Albufera des Grau je naravni park, ki se nahaja na severovzhodnem delu otoka Menorke. Ta obsežen rezervat zajema območje mokrišč, jezer, gozdov in obalnih pokrajin ter predstavlja pomembno ekološko območje z visoko biotsko raznovrstnostjo. Ustanovljen je bil leta 1995 z namenom zaščite občutljivega okolja in ohranjanja habitata številnih ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. To območje je zlasti pomembno za ptice selivke, saj predstavlja postojanko med njihovimi migracijskimi potmi. Območje parka Albufera des Grau vam ponuja priložnost za raziskovanje naravne lepote Menorke.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Menorka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Cova des Coloms

Je ogromna naravna jama, ki se nahaja v soteski Binigaus na severni obali Menorke. Gre za gigantsko skalnato votlino, visoko 24 metrov, široko 15 metrov in dolgo 110 metrov. Številne arheološke študije so pokazale, da je bila jama uporabljena kot pokopališče prazgodovinskih naseljencev Menorcev. Ravno zaradi teh razlogov je bila Cova des Coloms leta 1966 razglašena za kulturno zanimivost.

Menorka - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Top akcije za potovanje na Menorko najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.