Sardinija, eden izmed največjih otokov v Sredozemlju, je zakladnica naravnih lepot, zgodovine in kulture.

Njene turkizne obale, skriti zalivčki in slikovite gorske pokrajine privabljajo obiskovalce iz celega sveta. Poleg svojih prelepih plaž ponuja bogato arheološko dediščino, saj je dom številnih starodavnih mest, trdnjav in neolitiskih najdbišč.

Preberite si, katerih 10 krajev morate obiskati, ko se boste potepali po Sardiniji.

Cagliari

Cagliari je največje mesto na otoku in je center političnega, gospodarskega, turističnega in kulturnega življenja Sardinije. Mesto ponuja zanimiva zgodovinska območja za odkrivanje, kot je starodavna srednjeveška četrt Castello, ki se nahaja na hribu nad mestom in je varuh tisočletne zgodovine in tradicije Cagliarija. Tu boste našli tudi Bastion San Remy, eden izmed simbolov mesta, s teraso Santa Caterina, s katere se vam odpre lep pogled na mesto in pristanišče. Pomembne znamenitosti vključujejo tudi katedralo Cagliari iz 13. stoletja, baziliko Naše Gospe Bonarie, rimski amfiteater in Narodni arheološki muzej.

Za ogled katedrale kliknite TUKAJ.

Sardinija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Zaliv Chia

Zaliv Chia je eden izmed najlepših obal na južni Sardiniji. Nahaja se približno uro vožnje od glavnega mesta Cagliari in slovi po svoji čudoviti pokrajini ter kristalno čistem morju. Plaža v zalivu Chia je znana po svojem drobnem rožnatem pesku in visokih sipinah, ki ustvarjajo slikovito ozadje. Poleg tega je ena od značilnosti tega območja prisotnost flamingov v bližnjem ribniku, zato je zaliv Chia priljubljena destinacija.

Sardinija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Arhipelag Maddalena

Arhipelag Maddalena, razglašen za narodni park leta 1994, je eno najlepših in nedotaknjenih območij na Sardiniji. Nahaja se ob Costi Smeraldi, na severni obali Sardinije, in sestoji iz sedmih glavnih otokov La Maddalena, Caprera, Budelli, Santo Stefano, Santa Maria, Spargi, Razzoli ter številnih manjših otokov, vsi s prelepimi plažami in kristalno čistimi vodami. Nahajajo se le 20 minut vožnje s trajektom od pristanišča Palau. Nepozabna dogodivščina zagotovljena!

Več informacij najdeš TUKAJ.

Alghero

Nahaja se na severozahodni obali Sardinije in je očarljivo obmorsko mesto, ki še vedno kaže sledi svoje katalonske preteklosti. Njegove španske korenine so še vedno prisotne v arhitekturi in vsakdanjem življenju Alghera, kjer prebivalci govorijo katalonsko narečje. To elegantno utrjeno mesto ima čudovit zgodovinski center, obdan z močnimi obzidji, prepletenimi z bastioni in visokimi stolpi, ki ponujajo izjemne poglede na morje.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Jame Neptuna

Jame Neptuna, znane tudi kot Grotte di Nettuno, so spektakularne krasne jame, ki se nahajajo na obali zahodne Sardinije, blizu mesta Alghero. Te jame, imenovane po rimskem bogu morja Neptunu, so ena izmed najbolj impresivnih naravnih znamenitosti otoka. Jame Neptuna so bile ustvarjene s procesom erozije morja in so bogate z osupljivimi stalaktiti in stalagmiti ter čudovitimi podzemnimi jezeri. Do jame lahko dostopate po morju ali pa peš skozi slikovit skalnat vhod.

Več informacij najdete TUKAJ.

Sardinija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Arheološko najdišče Su Nuraxi di Barumini

Je izjemno pomembna zgodovinska in kulturna znamenitost na Sardiniji. Nahaja se v bližini mesta Barumini na jugu otoka. Su Nuraxi je del UNESCO-ove svetovne dediščine, saj je največje in najbolj ohranjeno sardinsko nuragično naselje. Nuragi so značilne kamnite stolpne zgradbe, ki so jih zgradili starodavni prebivalci Sardinije med drugim in prvim tisočletjem pr. n. št. Arheološko najdišče Su Nuraxi obsega kompleks teh stolpnih struktur, ki so bile nekoč del utrjenega naselja. Vrhunec kompleksa je glavni stolp, imenovan Nurag, ki je visok več kot 15 metrov in je obdan z dodatnimi obzidji ter drugimi manjšimi stolpi.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Otok Asinara

Otok Asinara je čudovit in edinstven otok, ki se nahaja na severozahodni obali Sardinije, blizu mesta Porto Torres. Znan je po svoji divji lepoti in izjemni naravni dediščini. Nekoč je bil uporabljen kot karantensko območje za bolnike z nalezljivimi boleznimi ter kot zapor za politične zapornike. Danes je Asinara narodni park, ki je priljubljena destinacija za ljubitelje narave in avanturiste. Otok ponuja številne pohodniške poti, hkrati pa je tudi dom številnim vrstam divjih živali, vključno z mufloni, divjimi prašiči, jastrebi in celo redkimi belimi osli, po katerih je otok dobil ime.

Orgosolo

Orgosolo je majhno mesto na hribovitem območju v notranjosti Sardinije, ki je znano po svojih bogati kulturni tradiciji, umetnosti in politični zgodovini. Nahaja se v gorovju Supramonte, približno 20 km južno od mesta Nuoro. To mesto je znano po svojih grafitih, ki so postali simbol upora in politične zavesti. Grafiti v Orgosolu so nastali v drugi polovici 20. stoletja, ko so prebivalci izražali svoje stališče do družbenih, političnih in ekonomskih vprašanj, ki so zadevala njihovo skupnost. Ti grafiti so postali turistična znamenitost in privabljajo obiskovalce z vsega sveta. Poleg grafitov je Orgosolo znan tudi po svoji folklorni dediščini, zlasti po tradicionalni glasbi, plesu in obrti.

Več informacij najdete TUKAJ.

Sardinija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Porto Cervo

Porto Cervo je luksuzno letovišče na severni obali Sardinije, znano po svojih prelepih plažah, ekskluzivnih jahtah in prestižnih trgovinah. Nahaja se v bližini mesta Arzachena in je del znamenitega obmorskega območja Costa Smeralda. To letovišče je bilo ustanovljeno v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, z namenom gostitve premožnih počitnikovalcev. Tudi danes je Porto Cervo še vedno znano po svojih elegantnih restavracijah, modnih butikih in vrhunskih hotelih ter apartmajih.

Capo Testa

Je slikovit polotok na severozahodni obali Sardinije, ki slovi po svoji dramatični krajini, prelepih plažah in skalah, oblikovanih v nenavadne oblike zaradi erozije morja. Nahaja se v bližini mesta Santa Teresa Gallura in je priljubljena destinacija za ljubitelje narave, pohodnike in ljubitelje plaž. Poleg svoje naravne lepote je Capo Testa znan tudi po arheoloških najdiščih, kot so nuragi in grobnice, ki pričajo o bogati zgodovini tega območja.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Sardinija - 10 krajev, ki jih morate obiskati!

Top akcije za potovanje na Sardinijo najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.