Mikonos je čudovit grški otok v Egejskem morju, ki sodi v skupino Kikladov.

Otok je znan po svoji živahni atmosferi, slikovitih belih hišah s svetlo modrimi okni, ozkih kamnitih ulicah in čudovitih plažah.

Preberite si, katerih 10 znamenitosti ne smete zamuditi, ko se boste potepali po Mikonosu.

Mestno jedro Mikonos

Mestno jedro Mikonosa, poznano tudi kot Hóra, je slikovit in očarljiv kraj, ki združuje tradicionalno grško arhitekturo z modernim življenjskim slogom. Ulice so ozke, tlakovane s kamenčki in obrobljene z belimi hišami, kar daje mestu poseben videz. Tukaj se nahaja tudi eno najbolj ikoničnih področij, “Little Venice”, kjer se stavbe z lesenimi balkoni dvigajo neposredno nad vodo. To območje je še posebej priljubljeno zaradi sončnih zahodov, saj ponuja čudovite poglede in romantično vzdušje.

Mikonos - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Vetrnice Kato Mili

Se nahajajo na robu mestnega jedra Mikonosa, na vzpetini, ki ponuja čudovit razgled na Egejsko morje. Vetrnice so bile zgrajene v 16. stoletju, ko je bil Mikonos še pomembno trgovsko središče v Egejskem morju. Njihov glavni namen je bil mletje žita, kar je bilo ključno za preživetje lokalnega prebivalstva in trgovcev. Vetrnice so delovale vse do zgodnjega 20. stoletja, ko so sčasoma izgubile svoj gospodarski namen.

Vodene oglede z lokalnim vodičem najdete TUKAJ.

Mikonos - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Cerkev Panagia Paraportiani

Nahaja se v slikovitem območju Kastro mesta Mikonos in gre pravzaprav za kompleks petih cerkva, združenih v eno. Gradnja se je začela v 14. stoletju, končana pa je bila šele v 17. stoletju. Štiri manjše cerkve tvorijo osnovo, nad katero je zgrajena glavna cerkev, ki nosi ime Panagia Paraportiani. Ta edinstvena struktura daje cerkvi nepravilno in nenavadno obliko, zaradi česar je tako posebna in prepoznavna.

Pred čudovito cerkvijo se lahko tudi privatno fotografirate, več informacij TUKAJ.

Mikonos - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Otok Delos

Delos je majhen grški otok v Egejskem morju, znan po svoji izjemni zgodovinski in arheološki pomembnosti. Bogat je z arheološkimi ostanki, ki segajo od različnih obdobij, vključno z grškim, rimskim in helenističnim obdobjem. Med najpomembnejšimi najdbami so templji, gledališče, trgovske stavbe, mozaiki, javna kopališča, spomeniki in marmorizirane ulice. Te najdbe ponujajo vpogled v življenje in kulturo antičnega sveta. Ker se Delos nahaja zelo blizu Mikonosa, predstavlja super priložnost za dnevni izlet.

Za voden ogled Delosa, kliknite TUKAJ.

Mikonos - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Vasica Ano Mera

Ano Mera je slikovita vasica na otoku Mikonos, ki se nahaja v notranjosti otoka, približno 7 kilometrov jugovzhodno od glavnega mesta. Ta tradicionalna vasica je nasprotje živahnega dogajanja ob obali Mikonosa, saj ponuja mirno in avtentično doživetje podeželskega življenja. Srce vasi je glavni trg, kjer se nahaja cerkev Panagia Tourliani iz 16. stoletja, ki je ena najlepših cerkva na otoku. Cerkev je znana po svoji impresivni arhitekturi, zvoniku in notranji dekoraciji.

Mikonos - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Kalafati

Kalafati je ena izmed priljubljenih plaž na otoku Mikonos in se nahaja na jugovzhodni obali otoka, približno 12 kilometrov od glavnega mesta. Ta čudovita peščena plaža je znana po svojem mirnem vzdušju, kristalno čistem morju in odličnih možnostih za vodne športe kot so jadranje na deski, kajtanje, windsurfing in potapljanje. Na plaži obstajajo številni centri za vodne športe, ki ponujajo opremo za najem in tečaje za začetnike.

Mikonos - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Arheološki muzej Mikonos

Ta arheološki muzej je pomemben kulturni center na otoku Mikonos, posvečen ohranjanju in predstavljanju bogate zgodovine in arheološke dediščine otoka ter okoliških območij v Egejskem morju. Muzej hrani obsežno zbirko arheoloških najdb, ki segajo od prazgodovine do rimskega obdobja. Med najpomembnejšimi eksponati so antična keramika, kipi, kovanci, nakit, marmorji in arhitekturni ostanki, ki prikazujejo življenje in kulturo preteklih civilizacij na tem otoku.

Več informacij najdete TUKAJ.

Mikonos - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Platys Gialos

Platys Gialos je širok odprt zaliv, ki je super za družine z otroki. Ima tudi majhno pristanišče, od koder se lahko z vašo družinico vkrcate na čoln in obiščete nekaj osupljivih, bolj izoliranih plaž. Čolni odplujejo vsako uro na različne predele Mikonosa. Odlična značilnost zaliva Platys Gialos je, da zaradi naravne oblike zaliva ni stalnega vpliva vetra “Meltemi”, ki zna biti včasih nadležen.

Mikonos - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Vodni park Paradise

Vodni park Paradise (Paradise Waterpark) se nahaja na slavni plaži Paradise Beach, znani po kristalno čistih vodah, živahnem vzdušju in Tropicana baru, enem izmed najboljših plažnih barov na svetu. Vodni park ponuja široko paleto razburljivih atrakcij, toboganov in bazenov. Ponuja zabavno in družinam prijazno izkušnjo, kjer lahko uživate v celodnevnih vodnih aktivnostih, večer pa preživite v Tropicana baru.

Mikonos - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Pomorski muzej Egejskega morja

Pomorski muzej Egejskega morja je svoja vrata na otoku Mikonos odprl leta 1985. Namen muzeja je ohranjanje, promocija in preučevanje grške pomorske zgodovine in tradicije, še posebej razvoj in dejavnosti trgovskih ladij v zgodovinski regiji Egejskega morja. V vrtu muzeja ležijo reprodukcije starodavnih marmornatih nagrobnih spomenikov z otokov Mikonos in Delos, ki obravnavajo brodolome in mornarje, ki so izgubili življenja na morju.

Več informacij najdete TUKAJ.

Mikonos - 10 znamenitosti, ki jih morate obiskati!

Top akcije za potovanje na Mikonos najdete TUKAJ.

Namestitev pa lahko rezervirate TUKAJ.

Z letalom na poti vam nudi pomoč pri iskanju letalskih kart, namestitev ali najemu avtomobila ter ponuja možnost zakupa zdravnika na klic v času potovanja. Več informacij TUKAJ.